Moderator/ica: ZvrX
iznogud je napisao/la:i kako je Jaca rekla da joj je dosta rasprava o temama koje su prežvakane i oÄite (nacije, rat, krivda i pravda..), potpuno se slažem s njom.. viÅ¡e me zanima Å¡to Tunguzija i Dugmetar Äitaju, a osobito Å¡to drže na polici od knjiga i muzike, nego kad priÄaju o politici..
iznogud je napisao/la:nisam ja kriv jer ti ne vidiš problem u nacionalizmu..
nego, dokumentarna, pa od ViÅ¡nje StareÅ¡ine... eh, ako je suditi po njenim dokumentarnim (a kakvi bi drugaÄiji bili) prilozima u televizijskim dokumentarnim emisijama, onda je to ovako:
Hrvati jadni, Hrvate svi napadaju, Hrvati nikom niÅ¡ta nažao ne uÄiniÅ¡e, Hrvate svi mrze, Hrvatima svi odmažu, Hrvatima niko neće pomoći, protivu Hrvata su se svi nakupili.. i bla bla bla jedna nota jedan ton.. koji god njen prilog na televiziji, uvijek o istome. Pa onda kad mi kažeÅ¡ da je napisala knjigu, k tome, onda tek smatram gubitkom vremena raspravljati o njenom Å¡tivu. Vidio sam dosta takve literature nacionalno jednostrane tematike, u kojem se prikazuju "hrvatska" ili "srpska" istina, (sigurno ima i "boÅ¡njaÄka"), i gdje se nabrajaju žrtve samo jedne strane, zloÄini samo jedne strane, a u svrhu Äega? Tko će to Äitati od neke treće strane? Nitko. Takav stil priÄe zanima samo hrvatski orijentirane osobe, i to nacionaliste. Srbi to neće Äitati, niti itko drugi, kao neutralan, recimo neki stranac. I onda Hrvati priÄaju sami sebi priÄe. O sebi.
Jednako mi je smijeÅ¡no kad je Å eÅ¡elj napisao i Äujem da joÅ¡ piÅ¡e tomove i tomove knjiga o ustaÅ¡kim zlodjelima i nepravdi o Srbima, kojima su uzeli Hrvatsku... ako iskljuÄimo laži, i pogledamo njegov kut gledanja (uz malo žrtve) doÄ‘emo do toga da taj Äovjek hoće bojicama nacrtati jednu lijepu, Å¡arenu Veliku Srbiju, punu cvijeća i Srba, kojima ostali ne smetaju. Sve Å¡to sam Äuo od StareÅ¡ine do sada upućuje na istu stvar.. nijednom ona nije bila u nekoj stvari objektivna. Biti objektivan znaÄi iznijeti punu istinu, sa svim Äinjenicama, bez preÅ¡ućivanja, selektiranja i naglaÅ¡avanja i ponavljanja manjih Äinjenica eda bi ih se uÄinilo velikima. To ispiranje mozga moglo je proći u devedesetim kad se druÅ¡tvo uruÅ¡ilo, ali danas je smijeÅ¡no.
Za usporedbu, zamisli da tebi danas netko ide priÄati priÄe o partizanima kakve si sluÅ¡ao u Å¡koli. Kako su dobri, najbolji, bezgreÅ¡ni dali žrtve na granici mogućeg (jeli koru s drveća Å¡to bi rekao Nele u onoj pjesmi) da bi izgradili prekrasno druÅ¡tvo u kojem samo sretni ljudi žive. Samo cvijeće. To je potpuno ista stvar, jednostrana, neobjektivna i iskrivljena stvarnost.
Na osnovi njenih dosadaÅ¡njih stavova, ovo je moje miÅ¡ljenje. Vjerojatnost da se ta žena iz propagatora klase gusjenice Å¡tetoÄine preobrazila u demokratskog leptira koji živi samo od nektara istine ne Äini mi se izglednom.. ako sam u krivu, reci, pa da promijenim miÅ¡ljenje..
rajska ptica je napisao/la:Je li zna netko neki dobar antikvarijat u ZG,trazim neke stare knjige koje ne mogu naci u knjizarama
tunguzija je napisao/la:Libraaaaa.....
Bukvar.....e sjetis se i ti svega...cuj jesam li i ja cuo za to, pa to mi je najdraza knjiga do sada...
Trebas to Dugmicu preporuciti, on to sigurno nije citao
Dugmetar je napisao/la:rajska ptica je napisao/la:Je li zna netko neki dobar antikvarijat u ZG,trazim neke stare knjige koje ne mogu naci u knjizarama
A Å¡to toÄno tražiÅ¡?
Dugmetar je napisao/la:U zagrebu i je najbolje u ljeto kad se isprazni i kad nestanu gužve. No nažalost tomu se približava kraj. Nisam naÅ¡ao niÅ¡ta Å¡to se tiće SF a i nemam baÅ¡ previÅ¡e vremena za Äitanje. Å to se tiÄe ljeta pa skoro da je cijelo bilo radno. Vidim ti uživaÅ¡ u knjigama.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.