Moderatori/ce: Mujo od dervente, Dejan
Dugmetar je napisao/la:green_ je napisao/la:Dugmetar je napisao/la: (bosanskohercegovaÄkoga hrvatskog pastirskog psa)
Postignut je kompromis, sve s ciljem da pasmina bude uvrštena u svjetske izložbe... a samo novo ime kaže odakle je pas.
A šta to ime veli odakle je pas?
green_ je napisao/la:
Planina VlaÅ¡ić ... travniÄki kraj. 1990. god. je nazvan bosanski tornjak, ali eto predili su ga u bosanskohercegovaÄki-hrvatski.
Dugmetar je napisao/la:
Pa gdje u novom imenu piše planina Vlašić???![]()
green_ je napisao/la:Dugmetar je napisao/la:
Da je hrvatski... misliÅ¡ da bi u imenu prvo stajalo bosanskohercegovaÄki... to se laganini priÅ¡lepalo, al´ ne smijem viÅ¡e od Jace pisati.
Dugmetar je napisao/la:green_ je napisao/la:Dugmetar je napisao/la:
Da je hrvatski... misliÅ¡ da bi u imenu prvo stajalo bosanskohercegovaÄki... to se laganini priÅ¡lepalo, al´ ne smijem viÅ¡e od Jace pisati.
A da nije Hrvatski mislis da bi u imenu pisalo Hrvatski? Mozda se prišlepalo BiH. Možda su ime slagali abecednim redomslijedom. No zeleni ornjak je priznat kao BiH i Hrvatski htio ti to priznati ili ne a prvi koji su ga koristili u BiH bili su Fratri dakle Hrvati.
Mujo od dervente je napisao/la:ispade po dugmetarevoj prici da su svi hrvati...
znaci i karadzic i mladic su hrvati...
BH Fratri su bili katolici, ne hrvati
pogresno se plasiraju cinjenice
kazi ti nama dugmetar koja je razlika izmedju katolika i hrvata
mislim, pojasni nam
mi bosanci to ne razumijemo
green_ je napisao/la:Gdje je tu zdrav razum da se psu daje nacionalnost... ccc, poenta je u tome što je pasmina nastala u Bosni i Hercegovini, a fratri se ne mogu poistovjećivati sa prefiksom "hrvatski".
green_ je napisao/la:Ma priznajem ja sve što se dogovori... a u ostalom ko sam ja da nešto priznam ili ne priznam... samo ti kažem da je tornjak kao pasmina davno povezivana za Bosnu.
Tornjak je prvi put u kinoloÅ¡koj istoriji spomenut i opisan u hronici bosanske katoliÄke crkve* 1067. godine gdje su sveÅ¡tenici zabilježili postojanje psa koji živi u toru i Äobanima pomaže prilikom nomadskog stoÄarenja kao Äuvar i pratilac stoke. Pretpostavlja se da je u krajeve danaÅ¡nje postojbine doÅ¡ao s doseljenim nomadskim narodima iz nekadaÅ¡nje Perzije, Å¡to ide u prilog miÅ¡ljenju da porijeklo vuÄe od tibetanskog mastifa.
Ako pasmine dobijaju naziv po mjestu nastanka pasmine... kao Å¡to je uobiÄajeno u svijetu - hrvatski ovÄar, Å¡kotski ovÄar, belgijski ovÄar... zbog Äega onda nije bosanski ovÄar (kao Å¡to je i bilo dogovoreno prije 25 godina) ?
(* dakle, crkve bosanske, nigdje veze s Hrvatima)
P.S. ... i ovo Å¡to piÅ¡emo nije svaÄ‘a, nego iznoÅ¡enje sopstvenih razmiÅ¡ljanja i nekih Äinjenica...
[quote][/quote]
Mujo od dervente je napisao/la:nije poenta u tome
poenta je u tim svim tvojim tvrdnjama
npr
nedavno sam bio u dubrovniku na jednom seminaru
oni kayu da nisu hrvati
oni, kako kazu, su dubrovcani
i ne mozes ti sada mene ubjediti u suprotno a ne mozes ni objasniti
sto se tice fratara dodji na plehan pa pitaj svestenike sta su
niti jedan se nije izjasno kao hrvat vec kao katolik
e to je mudrost i velicina
sto se tice tornjaka to je autohtona sorta psa i povezuje se za geografsko podrucje bosne i hercegovine
nigdje nema hrvatske
ni u prici
no nebitno
osnovno je civilizovano razgovarati
BIK koji sjedi je napisao/la:a ti dugme ne se iscrpljivati,,...mujo je mujoo i to od Dervente...
a sta vam je taj tornjak...pas neki.....fujjj,,
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.