S LJubavlju Plehan Gradimo
 

U organizaciji Zavičajnog kluba Plehan iz Zagreba i Povjerenstva za obnovu samostana i crkve Svetog Marka organiziran je u petak, 02.05.2003. godine, dobrotvorni koncert za skupljanje sredstava za obnovu porušenog svetišta na Plehanu.

Svi učesnici koncerta i posjetioci su pozdravljeni od strane g. Zvonka Zubaka, fra Ivana Ćurića koji je sa nekolicinom svoje braće franjevaca na Plehanu radi na obnovi svetišta, te gospodina Milana Bandića , dogradonačelnika grada Zagreba i osvjedočenog prijatelja derventskog kraja i naših ljudi.

Fra Ćurić je veoma nadahnuto govorio o obnovi svetišta, kamen po kamen, i o potrebi povratka vjernika u svetište. Gospodin Ćurić je posebno napomenuo tri brata franjevca, koji su se vratili u samostan i aktivno učestvuju u obnovi svetišta.

Veliko odobravanje u publici je izazvao govor vidno uzbudjenog ali i raspoloženog gospodina Bandića koji je Hrvatima iz derventskog kraja obećao da se njihove kuće i svetišta više nikada i nigdje na hrvatskoj zemlji neće rušiti.

Koncert je zapoceo VIS "Jukić" mladih franjevačkih bogoslova iz Sarajeva, koji su otpjevali himnu, "Lijepa naša" a zatim su se redali pjesme i plesovi iz derventske baštine.

Uz poznate izvođače izvornih pjesama karakterističnih za naše područje, između ostalih i derventske legende braća Begići i Čujo i folklornog ansambla Zavičajnog kluba "Plehan". U priredbi su učestvovali i gosti iz Hrvatske, glumac Ivo Gregurević koji je nadahnuto prikazao crtice iz života slavonskih seljaka glumeći lik Đuke Begovića, foklorni ansambl iz slavonskog sela Stari Jankovci, koji su porijeklom iz srednje Bosne, te popularni Zagrebački zabavljački dvojac, Željko Pervan i Antimon. Zanimljivosti vezane za njihov nastup, su te da je majka gospodina Pervana iz Komarice, a oduševljenje u publici je izazvao Antimon, najpoznatiji hrvatski Crnac , koji se pojavio u našoj izvornoj narodnoj nošnji.

Pored prihoda od ulaznica, skupljali su se novci i dobrovoljnim prilozima te prodajom suvenira sa motivima Plehana.

Publika je na žalost bila malobrojna, ali je sa velikim oduševljenjem dočekivala izvođače.

Pored osnovne svrhe koncerta, skupljanja sredstava za obnovu svetišta, ova priredba je zorno prikazala i neuništivi duh i narav ljudi iz derventskih krajeva, koji se snalaze u svijetu, ne dopuštaju da nevolje poremete njihov razvoj a u isto vrijeme su duboko emotivno povezani sa svojim korijenima.

Površnim pogledom na izvođace i publiku se moglo vidjeti mnoštvo vrlo mladih osoba, koji su garancija da duh i tradicija zavičaja neće nestati i pored toga sto se uspješno uklapamo u naše nove domovine.

Jasna Bodružić

Sva prava pridržana © - Samostan Plehan - Zagreb, Veljača 2004.