Get Adobe Flash player
Kad ste zadnji put bili u Derventi?
 
Home

Na današnji dan prije 18 godina u prometnoj nesreći na autocesti pored njemačkog Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović,  jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena.

Bio je košarkaši i ljudski uzor, sportski Mozart, no nažalost poginuo je u naponu igračke karijere u svojoj 29. godini. Premda je od tada prošlo 18 godina još uvijek je teško povjerovati kako više nije s nama. "Život leti kapetane"...

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to petog lipnja 1993. godine. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom njemačkom manekenkom Clarom Szalatzy koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Odlaskom Dražena otišla je i najljepša epizoda hrvatske košarke koja se do današnjih dana nije oporavila. Dražen je bio jedan od onih koji se rađaju jednom u stotinu godina. Oduševljavao je svojim igrama, ali i odnosom prema sportu. Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao. Živio je za košarku i za sport. Bio je i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama i simbol hrvatskoga sporta.

 

/www.mondopress.com

Ažurirano (Utorak, 07 Lipanj 2011 13:35)

 

Postoje brojne vrste laži, a jedna od njih je i manipulativna statistika koja se u posljednje vrijeme vrti u javnosti ne bi li se dokazalo nedokazivo, odnosno, da veliki dio Posavine i nije teritorij hrvatskog naroda.

U tu svrhu često se izdvajaju neke posavske općine bez uvažavanja cjelovitosti Posavine kao regije. Jedna takva manipulativna statistika, napravljena za općine Derventu i Modriču koje sada pripadaju R. Srpskoj, poručuje Hrvatima u Posavini kako su još i dobro prošli jer su im ostale općine Orašje i Odžak kao i dijelov općine Bos. Šamca.

Ažurirano (Nedjelja, 23 Siječanj 2011 21:05)

Više...

 

Poštovani bivši sugrađani i svi ostali koji posjećujete ovu stranicu, moje iskrene isprike zbog kvara portala Cyber Derventa. Portal je u punoj funkciji. Uskoro sa novim sadržajem

Lijep pozdrav

 

Vaš administrator

Ažurirano (Četvrtak, 26 Kolovoz 2010 08:08)

 

SARAJEVO - Župnik Župe sv. Juraja mučenika iz Dervente vlč. Filip Maršić uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku kojim moli njegovu intervenciju kako bi konačno bio uklonjen bespravno izgrađeni ugostiteljski objekt “Imperija” kojim je zatvoren jedan od ulaza u ponovno izgrađenu katoličku župnu crkvu u središtu Dervente koja je tijekom rata minirana i potpuno srušena. Župnik Maršić u svom dopisu navodi da je prošlo više od dvije godine kako je, u vezi s tim, uputio žalbu općinskim tijelima u Derventi.

Šest rješenja

Za Dnevni list kaže da je do sada doneseno šest rješenja o uklanjanju objekta koji zatvara pristup ulazu u crkvu sa stražnje strane, odnosno onemogućuje ulaz u sakristiju, a dokaze o tomu je poslao i visokom predstavniku. Zadnje i konačno rješenje protiv kojeg nije dopuštena žalba, 15. veljače 2010.  donijelo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u kojem je naređeno da u roku 30 dana predmetni objekt bude uklonjen. Vlč. Maršić tvrdi da je vlasniku “Imperija” rješenje uručeno tek 26. veljače samo da bi se proces odugovlačio. “To znači da je objekt trebao biti srušen 28. ožujka što nije učinjeno. Zanimljivo, u sedam točaka oni navode da je Crkva u pravu, ali kad odluku treba provesti nitko nema hrabrosti da to i učini. Iz usta odgovorne osobe sam čuo da je vlasnik “Imperija” podmićivao neke osobe kako objekt ne bi bio srušen. Mislim da je do sada u tu svrhu sigurno dao oko 30.000 maraka. I meni je također prijetio. Govorio mi je da će me ubiti. Ja se ne bojim i njemu sam govorio da puca samo da pazi da ne promaši”, kazao je vlč. Maršić.

Tajac u Općini

Načelnica Odjela za prostorno uređenje općine Derventa Ljubica Bećarević u svom dopisu od 2. ožujka 2010. koje je uputila ombudsmanu za ljudska prava obećala je da će se ispoštovati propisani rokovi, kazao je Maršić. Kontaktirali smo je putem telefona, no ona nije željela razgovarati. Mada smo tražili i njezino mišljenje ona je kazala da ne možemo slušati samo jednu stranu i da datumi koje je spomenuo vlč. Maršić nisu točni.

Vratilo se 800 Hrvata

Općina Derventa je brojala oko 23.000 Hrvata, a danas ih nema ni 800. U gradu Derventi je prije rata živjelo oko 9.000 Hrvata. Vratilo ih se oko 330. “Premijer RS-a Milorad Dodik kaže da ne sprječava nikog da se vrati na svoja prijeratna ognjišta, ali ništa i ne čini da se ljudi vrate. Iz proračuna Općine Derventa Pravoslavna crkva dobije 300.000 maraka, a ja sam više puta tražio za Katolički crkvu pa nikad ništa nisam dobio”, kazao je župnik Maršić

Hrvati nisu dobrodošli

“Ovakvi stavovi, kako općinskih, tako i entitetskih vlasti pokazuju da Hrvati – katolici, kao ni Katolička crkva nisu dobrodošli, iako su naši korijeni duboki u ovoj pitomoj posavskoj zemlji. Ne samo da nam je tijekom prošlog rata stablo potpuno odsječeno, nego sada ovim i sličnim činima žele i korijenje iščupati, kao da nas nikada tu nije niti bilo”, stoji u pismu župnika Maršića.

Dnevni List

Ažurirano (Četvrtak, 26 Kolovoz 2010 08:06)

 

ZAGREB Pjesnikinja i prozaistica Jozefina Dautbegović (1948.), rođena u Šušnjarima (Derventa, Bosna i Hercegovina) umrla je danas iznenada poslije srčanog udara, u Zagrebu, gradu u kojem je našla utočište od početka rata.

Diplomirala je hrvatski jezik i povijest na Pedago
škoj akademiji u Slavonskom Brodu. Pjesme su joj prevođene na mnoge strane jezike, u više navrata sudjelovala je u natječaju Večernjeg lista za kratku priču i dva puta bila nagrađena.

Ažurirano (Četvrtak, 26 Kolovoz 2010 08:11)

 
Više članaka...
Featured Links:
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 2